A parfmkszts trtnete vszzadokra nylik vissza. A klnleges, egyedi, luxusillatok minden korban az poltsgot, s az egyni zlst tkrztk. Ma sincs ez msknt, csupn az illatok sznes palettja bvlt.
Az elmlt vszzadban hatalmas nvekedst mutatott a parfmket gyrt nagyvllalatok szma s ma mr nem csupn a legnevesebb tervezk egyedi illata kzl vlaszthatunk. Szinte minden nevesebb sztr, kozmetikum, sportszer- s ruhagyr rendelkezik mr sajt illatokkal. A korbbiakkal ellenttben napjainkban mr nem csak maga az illat, hanem az sszetevk, s azok hatsai is kiemelt szerepheu jutnak. Az alapanyagok gondos megvlogatsnak ksznheten nyugtat, energetizl s frisst illatok kzl is vlogathatunk.
Illatfelhben szva
Az egyes elksztsnl szmtalan aromt s nvnyi eredet anyagot hasznlnak fel. A parfmk hordozanyaga ltalban tiszta etilalkohol, melyben klnbz illateszencikat elegytik. Egy-egy illatcsoda akr tbb tucat sszetevbl is llhat.
A frisst illatok, melyek hasznlata fknt nyron elnys, ltalban citrusflkbl, mentbl ll. Az egsz vben hasznlt kellemes, virgillat parfmk tbbsgben rzsa, jzmin, lililom, levendula a f sszetevk, ezeket egyb aromkkal is kiegsztik, hogy az illat mg klnlegesebb legyen. Nem egyszer fatrzsbl, s kregbl vonjk ki az illatanyagot (pl. szantlfa, fahj). Tlen, hideg idben a npszerbbek a melegsget ad desks illatok, tavasszal a friss virgillat a jellemzbb.
A megfelel illat kivlasztsa
Az elsdleges krds, hogy ki, milyen parfmt hasznljon. Br az illatok tbbsgt ma mr egyes tulajdonsgokhoz trstjk (rzki, de, termszetes) mgis nehz kivlasztani tbb szz illat kzl azt az egyet, amely valban illik majd viselje karakterhez. Tovbbi nehzsget okoz az, hogy mr a msodik illat utn kptelenek lesznk megklnbztetni egyiket a msiktl. Ennek ellenslyozsa ma mr sok parfmriban tartanak kvt, amely az orrban kzmbsti az illatot.
Mieltt dntsst hozunk, rdemes figyelembe venni az adott vszakot is. Mg tavasszal s nyron egy de, citromos illat felfrisst, a tli hidegben inkbb egy melegsget idz, desks illat lehet elnysebb. Br a pnztrca kmlsnek szempontjt figyelem eltt tartvn: jobb ha figyelembe vesszk a csomagolst, hiszen a megnyer, szebbnl szebb vegkrecik akkor is vsrlsra sztnznek, ha maga az illat nem nyeri el a tetszsnket; azonban az vegek formjbl s sznbl kvetkeztethetnk az illat jellegre (pl.: rzsaszn veg des, kk s zld valsznleg de s friss, mg a srga, igazi drga, exkluzv aromt rejteget.)
Egyes illatok, mint a kkusz, vanila s fahj olyan jellegzetes aromval rendelkeznek, melyet szlssges mdon vagy szeretnk, vagy kptelenek vagyunk hosszabb ideig elviselni. Emiatt, ha ajndkba vsrolunk parfmt, mindenkppen utna kell jrni, hogy az nnepelt mely sszetevket nem kedveli.
|